Cara Keluarkan Duit MAE Maybank Cashout
Cara Keluarkan Duit MAE Maybank Cashout

Cara Keluarkan Duit MAE Maybank ATM Cash-Out

Posted on

Anda semua mesti pernah mengalami masalah yang sama. Nak keluarkan duit dari mesin ATM Maybank, tapi terasa macam susah, risau, dan tidak selesa.

Selain itu, mungkin ada yang pernah mengalami keresahan kerana lupa membawa kad ATM fizikal ke mana-mana.

Perkara yang paling mengganggu adalah apabila kita perlu mengeluarkan wang tunai untuk urusan harian atau kecemasan, tetapi rasa ragu-ragu untuk menyentuh mesin ATM yang mungkin penuh dengan kuman dan virus.

Ia adalah perasaan yang tak selesa, terutamanya apabila kita ingin menjaga kesihatan diri dan keluarga.

Selain itu, kebanyakan daripada kita pernah mengalami situasi terlupa membawa kad ATM, dan itu membuatkan kita berasa panik dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Masalah-masalah ini perlu diatasi dengan penyelesaian yang lebih baik.

Jangan risau, Maybank telah datang dengan penyelesaian yang hebat, yang dikenali sebagai ATM Cash-out.

Dengan ciri ini, Anda boleh keluarkan duit MAE Maybank dengan lebih pantas dan selamat, dan Anda tak perlu lagi risau bila terlupa membawa kad ATM fizikal.

Jadi, jom kita teruskan dan ketahui cara-cara menggunakan ciri hebat ini untuk kemudahan dan keselesaan Anda.

Apa Itu ATM Cash-Out

ATM Cash-out adalah ciri dalam aplikasi MAE yang membolehkan anda mengeluarkan wang tunai di mesin ATM Maybank tanpa perlu menyentuh mesin ATM, kecuali untuk mengambil wang yang disalurkan. Ciri ini memberikan pengalaman tanpa sentuhan yang pertama di Malaysia.

ATM Cash-out adalah selamat. Untuk mengaktifkan dan membuat pengeluaran menggunakan ATM Cash-out, anda perlu memberi kebenaran seperti berikut:

  • Untuk pengaktifan: Anda perlu menggunakan kredensial M2U.
  • Untuk pengeluaran RM1,000 dan ke bawah: Anda perlu menggunakan biometrik atau PIN aplikasi 6-digit.
  • Untuk pengeluaran melebihi RM1,000: Anda perlu menggunakan biometrik atau PIN aplikasi 6-digit dan kelulusan Secure2u.

Jumlah minimum yang boleh dikeluarkan menggunakan ATM Cash-out adalah RM50, dan jumlah tersebut perlu dalam gandaan RM50.

Lepas pengeluaran berjaya, anda akan menerima notifikasi push pada telefon pintar anda apabila wang dikeluarkan melalui ciri ATM Cash-out.

Bila nak tingkatkan limit pengeluaran, Anda boleh cuba langkah dalam artikel cara tukar limit pengeluaran Maybank.

Perbezaan ATM Cash-Out dan Kad ATM

Ciri ini membolehkan anda menikmati pengalaman tanpa sentuhan apabila mengeluarkan wang tunai di mesin ATM Maybank, yang merupakan yang pertama di Malaysia.

Anda masih mempunyai pilihan untuk membuat pengeluaran tunai di mesin ATM Maybank menggunakan kad ATM fizikal anda.

Semua pemegang kad ATM Maybank yang juga pengguna aplikasi MAE boleh menggunakan ATM Cash-out.

Cara Keluarkan Duit MAE Maybank

Anda boleh menggunakan ATM Cash-out untuk mengeluarkan wang di mesin ATM Maybank Malaysia yang dipilih.

Terdapat kod QR yang dipaparkan di skrin ATM untuk anda imbas menggunakan aplikasi MAE anda.

Perkhidmatan ini akan dilancarkan ke semua mesin ATM Maybank di seluruh negara tidak lama lagi.

Cara Aktifkan ATM Cash-out MAE Maybank

Pertama sekali, Anda perlu mengaktifkan ciri ATM Cash-out pada aplikasi MAE anda terlebih dahulu.

Terdapat tempoh sejuk selama 24 jam untuk pemeriksaan keselamatan sebelum anda boleh menggunakannya. Setelah pengaktifan berjaya, anda akan menerima SMS dan notifikasi push.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk mengaktifkan ATM Cash-out:

  1. Buka aplikasi MAE anda.
  2. Klik ATM Cash-out yang dipaparkan dalam Quick Actions. Jika ATM Cash-out tidak dipaparkan dalam Quick Actions, ketik Manage dalam Quick Actions dan gantikan salah satu Top Actions anda dengan ATM Cash-out. Cara Keluarkan Duit Guna Maybank MAE
  3. Masukkan kredensial M2U anda. Keluarkan Duit Guna Maybank MAE
  4. Baca syarat & terma dan ketik Proceed.
  5. Lengkapkan pengesahan OTP dan anda selesai.

Sebagai alternatif, anda boleh ketik More > Settings > Maybank2u > Log in > Klik ATM Cash-out untuk mengaktifkan ciri ini.

Cara Buat Pengeluaran Duit Guna MAE Maybank

Cara Keluarkan Duit MAE Maybank

Nak keluarkan duit MAE Maybank ATM Cash-Out dengan mudah, ikut je langkah-langkah ni:

  1. Buka Aplikasi MAE Anda.
  2. Pada menu Home, Anda akan nampak ATM Cash-Out. Tekan je pada ATM Cash-Out tu.
  3. Lepas tu, Anda boleh pilih samada nak masukkan PIN atau guna Fingerprint untuk pengesahan.
  4. Kemudian, Anda perlu Set Preferred Amount pada Add Preferred Amount First Time.
  5. Masukkan jumlah wang yang Anda nak keluarkan, bila siap, klik Done.
  6. Pilih akaun dari mana Anda nak keluarkan duit.
  7. Lepas dah selesai semua tu, tekan butang Confirm.
  8. Preferred Amount yang Anda dah set akan dipaparkan dalam menu ATM Cash-Out.
  9. Lepas tu, tekan pada jumlah RM50 (atau jumlah yang Anda nak keluarkan).
  10. Cari QR Code pada skrin mesin ATM.
  11. Tekan Withdraw Now.
  12. Tunggu proses Withdraw Anda berjaya. Lepas tu, bila Anda nampak Status Withdrawal Successful, maksudnya transaksi Anda dah berjaya dilakukan. Klik je Done.

Dengan langkah-langkah ni, Anda boleh keluarkan duit dengan lebih senang dan cepat. Bila tak boleh keluarkan duit, apa kena buat? Baca artikel ni ye kenapa tak boleh keluarkan duit dari ATM Maybank.

Cara Disable ATM Cash-out

Anda boleh menonaktifkan ciri ini dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Buka aplikasi MAE anda, ketik More dan kemudian Settings.
  2. Klik Maybank2u dan masukkan kredensial Maybank2u anda.
  3. Matikan ATM Cash-out untuk menonaktifkannya.
  4. Ketik Confirm dan anda selesai. Anda boleh mengikuti langkah yang sama untuk mengaktifkan semula ATM Cash-out.

Tips Keselamatan

Jangan membenarkan sesiapa kecuali diri anda untuk menggunakan ATM Cash-out pada aplikasi MAE anda. Berikut adalah beberapa panduan yang bermanfaat:

  • Pastikan peranti anda dilindungi dengan biometrik, PIN, atau corak.
  • Jangan tinggalkan peranti anda tanpa pengawasan.
  • Tetapkan had pengeluaran harian berdasarkan tahap keselesaan anda di mesin ATM melalui kad ATM.
  • Periksa aktiviti akaun anda secara berkala untuk sebarang perbezaan atau urusniaga yang tidak dibenarkan.
  • Jangan membenarkan orang lain membuat pengeluaran tunai bagi pihak anda.

Itu sahaja perkongsian kali ini, semoga bermanfaat.

Gravatar Image
Touched Content Writers in 2013 and dive more deeply in 2014. Currently working at CaraMalaysia as an Content Writers. Let's connect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *