Salah PIN ATM 3 Kali Maybank
Salah PIN ATM 3 Kali Maybank

Salah PIN ATM 3 Kali Maybank Kad ATM Kena Block

Posted on

Semalam aku tersalah masukkan PIN ATM 3 kali Maybank dan aku berjaya selesaikan masalah ni dalam 5 minit je, sekarang aku nak kongsikan dengan Anda.

Apa jadi kalau Anda salah PIN sampai 3 kali berturut-turut di Maybank? Keadaan ni bukan main menyusahkan, tambah pulak kalau Anda nak keluarkan duit atau check baki akaun Anda kat mesin ATM.

Kenapa benda ni boleh terjadi? Anda lupa ke betul-betul PIN tu, atau ada apa-apa masalah teknikal yang buat hal ni jadi tak smooth? Bila Anda dah buntu nak masukkan PIN yang betul, mesti la kepala jadi pening.

Lagi-lagi kalau Anda terlalu nervous sampai boleh lupa terus apa PIN yang sepatutnya. Anda fikir-fikir, makin Anda fikir, makin pelik la situasi ni. Ada jugak yang risau kot akaun bank kena hack sebab benda ni terjadi.

Tapi, relax je dulu. Ada cara untuk handle benda ni dengan tenang.

Cara Mengatasi Kad ATM Maybank Kena Block

Kalau kad ATM Maybank kena block sebab tersalah PIN, jangan panik. Maybank menyediakan prosedur yang mudah untuk membuka semula kad ATM.

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh Anda ikuti:

  1. Jika Anda tersalah PIN dan kad ATM kena block, jangan cuba lagi dengan gigih untuk mengelakkan lock tambahan.
  2. Call perkhidmatan pelanggan Maybank di talian 1-300-88-6688 untuk nasihat lanjut.
  3. Jika Anda berada di luar negara, boleh hubungi +603-7844 3696.
  4. Ketika berhubung dengan perkhidmatan pelanggan, sediakan butiran akaun seperti nombor kad ATM dan maklumat pengenalan diri Anda.
  5. Ini membantu proses pengesahan dan membuka semula kad ATM dengan lebih cepat.
  6. Perkhidmatan pelanggan akan memberikan arahan langkah demi langkah untuk membuka semula kad ATM Anda.
  7. Ikuti arahan dengan teliti dan berikan maklumat yang diperlukan.

Sekiranya Anda takde kredit kat telefon, Anda boleh pergi ke kaunter Maybank.

Cara Mengatasi Salah PIN ATM Maybank di Kaunter

Berikut adalah langkah-langkah yang Anda boleh ambil di cawangan Maybank jika kad ATM kena block sebab tersalah PIN:

  1. Pergi lah ke cawangan Maybank yang terdekat dari lokasi Anda. Cawangan mana pun boleh asalkan selesa.
  2. Pastikan bawa dokumen pengenalan diri yang sah seperti kad pengenalan atau pasport. Dokumen ni penting untuk pengesahan.
  3. Jangan lupa bawa kad ATM yang kena block tu. Diorang perlukan kad tu untuk buka semula.
  4. Biasanya, kat cawangan ada mesin ambil nombor giliran. Ambil nombor dan tunggu giliran Anda.
  5. Bila giliran Anda sampai, jumpa pekerja bank di kaunter. Bagitahu diorang yang kad ATM Anda kena block sebab tersalah PIN.
  6. Pekerja bank akan bagi arahan apa yang perlu Anda buat. Ikut je arahan diorang dengan teliti.
  7. Diorang akan tanya lagi butiran akaun dan identiti Anda. Bagi lah semua info yang diorang perlukan.
  8. Ada masa Anda kena tunggu pengesahan dari pihak bank. Jangan risau, biasanya tak lama pun.
  9. Bila dah dapat pengesahan, pekerja bank akan buka semula kad ATM Anda. Dah boleh guna balik.

Cara Renew Kad Maybank Expired/Rosak

Kalau Anda terlupa PIN (Personal Identification Number) untuk kad Maybank Anda yang diperlukan untuk aktivasi ATM, tak perlu risau.

Maybank ada cara yang mudah untuk selesaikan masalah ni. Jom aku kongsi cara selesaikan masalah ni:

  1. Kalau kad yang Anda guna tu debit card Maybank, pergilah ke cawangan Maybank yang terdekat.
  2. Nak ganti kad, kena bayar yuran penggantian sebanyak RM12.
  3. Pekerja cawangan akan bantu Anda ganti kad debit yang baru.
  4. Kad baru ni boleh Anda dapat pada hari yang sama untuk buat aktivasi Secure2u di mesin ATM Maybank.
  5. Ingat, untuk mendapatkan kad penggantian, Anda perlu bayar yuran sebanyak RM12.
  6. Bayaran ni akan cover kos pengeluaran kad yang baru.
  7. Selepas dapat kad penggantian, Anda boleh pergi ke mesin ATM Maybank untuk buat aktivasi Secure2u.
  8. Secure2u ni penting untuk menjaga keselamatan transaksi Anda.
  9. Semasa Anda dapat kad baru, elok lah Anda tukar PIN untuk elak masalah lupa PIN berulang.

Jadi, kalau Anda lupa PIN untuk kad Maybank, langkah pertama adalah call khidmat pelanggan dan ke cawangan Maybank terdekat.

Mereka akan bantu Anda ganti kad dengan bayaran penggantian.

Selepas membuka semula kad ATM, pertimbangkan untuk menukar PIN sebagai langkah keselamatan tambahan.

Ingatlah, Maybank memahami bahawa kesilapan seperti tersalah PIN boleh berlaku, dan mereka sedia membantu Anda mengatasinya.

Gravatar Image
Touched Content Writers in 2013 and dive more deeply in 2014. Currently working at CaraMalaysia as an Content Writers. Let's connect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *