Minimum Salary Untuk Buat Kad Kredit Maybank
Minimum Salary Untuk Buat Kad Kredit Maybank

Berapa Minimum Salary Untuk Buat Kad Kredit Maybank

Adakah Anda pernah terfikir, berapa minimum gaji yang perlu Anda ada sebelum nak apply kad kredit Maybank? Meh, Fariza Noor nak kongsi sikit pasal maklumat ni, sebab aku dah berjaya apply credit card Maybank.

Banyak orang terlepas pandang benda ni, termasuk aku dulu. Kad kredit bukan main senang, tapi kadang-kadang kita lupa nak tanya diri sendiri, “Gaji aku mencukupi ke untuk main kad kredit ni?” Jangan main apply je, nanti jadi masalah.

Bayangkan, Anda dah apply, tapi disebabkan gaji tak cukup, kena reject. Malu tak? Betul la, terasa nak lompat kolam. Tapi jangan risau, Siti Najiha ada caranya.

Jom sama-sama kita kaji berapa minimum gaji yang Maybank nak, dan apa yang Anda boleh buat kalau gaji Anda masih kurang.

Stay tuned, sebab Siti Najiha nak bagi tips bagaimana nak tackle isu ni tanpa stress. Jangan lupa, bijak-bijak lah urus kewangan, jangan sampai hutang bertimbun tak terkawal.

Kad Kredit Maybank

Maybank ni bank popular di Malaysia, dan kad kredit diorang pun banyak digunakan. Kad kredit ni cam alat sihir sikit, boleh memudahkan hidup tapi kena bijak guna.

Dengan kad kredit Maybank, Anda boleh buat pelbagai pembelian tanpa membawa duit tunai.

Minimum Salary Untuk Mohon Kad Kredit Maybank

Sebelum kita teruja nak apply, kita kena tahu berapa minimum gaji yang diperlukan. Maybank ada beberapa jenis kad kredit, dan setiap jenis mungkin ada syarat yang berbeza.

Tapi secara amnya, untuk kad kredit biasa, minimum gaji bulanan biasanya dalam lingkungan RM2,000 hingga RM3,000.

Kad Kredit MaybankMinimum Annual Income
Maybank 2 Cards Premier Reserve American ExpressRM100,000
Maybank Visa InfiniteRM100,000
Maybank Manchester United Visa InfiniteRM100,000
Maybank Islamic Ikhwan Visa Infinite Card-iRM100,000
Maybank Islamic World Mastercard IkhwanRM100,000
Maybank World MastercardRM100,000
Maybank Visa SignatureRM70,000
American Express Platinum Credit CardRM60,000
Singapore Airlines KrisFlyer American Express® Platinum Credit CardRM60,000
Maybank Islamic PETRONAS Ikhwan Visa Platinum Credit Card-iRM60,000
Maybank PETRONAS Visa PlatinumRM60,000
Maybank 2 Platinum CardsRM60,000
Maybank Mastercard PlatinumRM60,000
Maybank Visa PlatinumRM60,000
Maybank FC Barcelona Visa SignatureRM48,000
Maybank Islamic Ikhwan Mastercard Platinum Credit Card-iRM40,000
Maybank Islamic Ikhwan American Express Platinum Credit Card-iRM40,000
Maybank myimpact Visa Signature Credit CardRM36,000
Maybank Islamic myimpact Ikhwan Mastercard Platinum Credit Card-iRM36,000
Singapore Airlines KrisFlyer American Express Gold Credit CardRM36,000
Maybank Mastercard GoldRM30,000
Maybank Visa GoldRM30,000
Maybank Islamic Ikhwan Visa Gold Credit Card-iRM30,000
Maybank PETRONAS Visa GoldRM30,000
American Express® Gold Credit CardRM30,000
Maybank Manchester United Visa CardRM30,000
American Express Cash Back Gold Credit CardRM30,000
Maybank 2 Gold CardsRM30,000
Maybank Visa ClassicRM30,000
Maybank Mastercard ClassicRM30,000
Maybank Islamic Ikhwan Mastercard Gold Credit Card-iRM24,000
Maybank Grab Mastercard Platinum Credit CardRM24,000
Maybank Shopee Visa Platinum Credit CardRM24,000

Kadang-kadang kita tertipu dengan gaji yang besar tapi bila masuk akaun, kena potong sana sini. Gaji bersih ni yang kita dapat dalam akaun. Jadi, pastikan gaji bersih Anda memadai selepas semua potongan termasuk cukai pendapatan.

Apa Yang Perlu Disiapkan Untuk Apply

Kalau Anda rasa gaji Anda dah cukup, boleh lah cuba apply credit card Maybank. Tapi jangan lupa, bank akan minta bukti pendapatan. Jadi pastikan Anda ada:

  • Slip gaji terkini
  • Penyata bank
  • Dokumen pengenalan

Semua ni nak tunjuk yang Anda memang layak dan mampu bayar balik.

Selain dari gaji, credit limit pun penting. Credit limit ni cam batas maksimum Anda boleh belanja mengikut kemampuan kewangan Anda. Maybank akan ambil kira gaji, rekod pembayaran, dan juga hutang-hutang yang Anda dah ada.

Tips

  • Pastikan rekod kredit Anda bersih. Bank suka orang yang bayar hutang tepat pada masanya.
  • Jangan apply kad kredit macam nak beli ais krim. Cuma apply bila betul-betul perlu.
  • Semak syarat dan terma dengan teliti sebelum apply. Elakkan terkejut bila dah apply tapi tak layak.

Tingkatkan Pendapatan

Nak tingkatkan pendapatan untuk layak dapatkan kad kredit Maybank? No worries, Siti Najiha ada beberapa tips yang boleh Anda praktikkan. Jom kita tengok:

  1. Cari Peluang Side Income: Cuba cari peluang side income yang boleh dilakukan di samping pekerjaan utama. Boleh cuba jualan online, freelance, atau cari projek sampingan. Duit extra ni boleh membantu meningkatkan jumlah pendapatan bulanan.
  2. Tingkatkan Kelayakan Pekerjaan: Kalau Anda dalam posisi untuk memperbaiki kelayakan pekerjaan, fikirkan tentang cara nak naik pangkat atau ambil tawaran pekerjaan yang lebih baik gaji. Tapi pastikan Anda ready untuk tanggung lebih tanggungjawab juga!
  3. Tingkatkan Kemahiran: Kadang-kadang, untuk dapat gaji lebih, kita kena tingkatkan kemahiran. Ambil kursus atau latihan tambahan yang boleh meningkatkan kebolehan Anda di tempat kerja. Ini boleh jadi leverage untuk dapatkan gaji yang lebih baik.
  4. Negotiate Gaji Baru: Kalau Anda dah lama dalam satu pekerjaan, dan Anda rasa Anda layak dapat gaji lebih tinggi, jangan malu untuk rundingkan dengan majikan. Berikan alasan yang kukuh dan bawalah bukti prestasi Anda. Bukan selalu kita kena tunggu majikan offer gaji baru, kadang-kadang kena take the initiative sendiri.
  5. Pelaburan dan Simpanan: Cari cara untuk melabur duit Anda atau buat simpanan yang berfaedah. Pelaburan yang bijak boleh jadi sumber pendapatan tambahan. Ingat, jangan lupa untuk diversify pelaburan supaya tak terlalu risiko.
  6. Bisnes Sendiri: Kalau ada idea yang menarik dan modal yang mencukupi, cuba la start bisnes sendiri. Bisnes kecil pun boleh jadi sumber pendapatan tambahan yang lumayan.
  7. Bina Networking: Jangan malu untuk bina network dengan orang dalam bidang Anda. Networking boleh membuka peluang pekerjaan atau projek sampingan yang boleh tingkatkan pendapatan.
  8. Kawal Belanjaan: Selain daripada tingkatkan pendapatan, penting juga untuk kawal belanjaan. Kadang-kadang, mengurangkan kos boleh memberi impak yang positif pada kewangan kita.

Jadi, Anda, sebelum teruja nak swipe kad kredit, pastikan gaji Anda cukup dan rekod kredit bersih. Kadang-kadang, lebih baik kita hidup tanpa hutang. Ingat, bijaklah menguruskan kewangan supaya tak terjerat dalam masalah hutang.

Gravatar Image
Touched Content Writers in 2013 and dive more deeply in 2014. Currently working at CaraMalaysia as an Content Writers. Let's connect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *