Atasi Duit Ditolak Maybank
Atasi Duit Ditolak Maybank

Atasi Duit Ditolak Maybank Tapi Transaksi Tidak Berjaya

Masalah yang paling menyakitkan hati adalah bila kita hantar duit, tapi Maybank tolak, tapi transaksi pun tak berjaya. Macam mana tu?

Anda pernah tak rasa nak gigit jari bila tengok duit tak sampai ke penerima, tapi dalam akaun kita dah kena potong? Kalau pernah, jangan risau, sebab Fariza Noor nak kongsi pengalaman cara atasi benda ni.

Bila duit kita tak sampai, tapi Maybank dah tolak, hati kita cam nak tercabut. Aku pun pernah rasa benda ni.

Langkah 1: Tanya Kawan Dulu

Pertama-tama, tanya kawan dulu. Kalau dorang kata belum dapat, baru kita gerak langkah seterusnya.

  1. Luangkan masa tanya kawan dulu, “Bro, duit aku hantar dah sampai ke belum?”
  2. Kalau kawan cakap belum, teruskan langkah seterusnya.
  3. Aku guna platform sosial media, Facebook.
  4. Direct Message (DM) Maybank, cerita hal kita.
  5. Biasanya, dorang akan reply dalam setengah jam.

Langkah 2: Bagi Maklumat yang Maybank Nak

Maybank nak tau benda-benda ni untuk tolong settlekan hal kita:

  • Nama Penuh
  • Nombor Kad Pengenalan
  • Nombor Telefon
  • Tarikh Transaksi
  • Jumlah (RM)
  • Merchant (optional)
  • FPX ID (16 digit nombor) (optional)

Sekiranya Anda perlukan Merchant dan FPX ID, ikuti langkah berikut:

  1. Login Maybank2u.
  2. Pergi ke Account Details.
  3. Klik M2U History.
  4. Dapatkan maklumat Merchant dan FPX ID.

Reply semua maklumat yang Maybank minta melalui messenger. Confirmkan semua betul-betul. Duit Ditolak Maybank Tapi Transaksi Tidak Berjaya

Wakil Maybank akan call kita, sahkan semua maklumat yang kita bagi tadi.

Lepas confirm details, Maybank akan start siasat transaksi kita. Proses ni ambil masa dalam 2-5 hari bekerja.

Aku punya cerita, dalam sehari je aku dapat duit balik. Lepas tu, terus aku pass balik duit kat kawan.

Kalau tak dapat refund lagi, tunggu kawan confirm atau bank follow up lagi.

Call Maybank Customer Service

Selain cara diatas, Anda boleh call Maybank customer service untuk mengatasi transfer duit tapi tak masuk Maybank.

  1. Pastikan Anda ada maklumat penting seperti nombor akaun Maybank, tarikh transaksi, dan jumlah yang terlibat sebelum call hotline. Maklumat ni penting supaya urusan kita lebih cepat.
  2. Call nombor hotline Maybank di 1-300-88-6688 atau +603-7844 3696.
  3. Biasanya, Anda akan kena pilih bahasa yang Anda nak guna.
  4. Bila dah dapat line operator, terangkan masalah kita dengan jelas. Katakan bahawa transaksi debit kita tak berjaya tapi duit dalam akaun dah kena tolak. Dorang biasanya akan mintak beberapa maklumat tambahan untuk buat siasatan.
  5. Berikan maklumat transaksi yang diperlukan seperti tarikh transaksi, jumlah yang terlibat, dan apa-apa maklumat lain yang berkaitan. Dorang akan cuba bantu dan siasat apa sebab transaksi kita tak berjaya.
  6. Ikut je arahan operator tu. Dorang mungkin akan bagi nasihat atau arahan apa yang perlu kita buat seterusnya.
  7. Sebelum habis panggilan, pastikan Anda dapat nombor rujukan dari operator. Nombor ni boleh digunakan untuk rujukan jika kita perlu follow up atau tanya khabar kemudian.
  8. Selepas kita call hotline, tunggu je maklum balas dari pihak Maybank. Biasanya, proses siasatan akan ambil masa dalam beberapa hari bekerja.
  9. Kalau dah lepas beberapa hari tak dapat maklum balas, atau ada perkembangan, Anda boleh follow up dengan menggunakan nombor rujukan yang Anda dapat tadi. Jangan malu, sebab ni hak kita sebagai pelanggan Maybank.

Jadi, Anda dah tau dah cara nak atasi masalah transaksi debit yang tak berjaya tapi duit dalam akaun Maybank kena tolak ni, kan? Chill je, bukan benda susah pun.

Gravatar Image
Touched Content Writers in 2013 and dive more deeply in 2014. Currently working at CaraMalaysia as an Content Writers. Let's connect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *