Cara Tukar No Telefon Maybank

Cara Tukar No Telefon Maybank Daftar Kemaskini TAC

Posted on

Anda yang guna Maybank, mesti pernah alami masalah nak tukar nombor telefon akaun bank Anda kan? Kadang-kadang nombor tu dah tak berfungsi, atau Anda nak tukar nombor yang baru sebab sebab tertentu. Tapi camne nak buat? Mesti ramai yang tertanya-tanya.

Masalahnya, tak semua orang tahu cara nak tukar nombor telefon Maybank dengan betul. Ada yang cuba tekan sana-sini dalam Maybank2u tapi tak jumpa, ada yang call customer service tapi terkial-kial nak berhubung. Taknak juga nak pergi cawangan Maybank sebab takut beratur panjang.

Jangan risau, kami ada penyelesaian yang mudah untuk Anda. Dalam artikel ni, kami akan kongsikan cara tukar nombor telefon Maybank dengan langkah-langkah yang ringkas dan mudah difahami.

Tak kira Anda nak menukar nombor telefon untuk Transaction Authorisation Code (TAC) atau pun sebab lain, artikel ni akan tunjukkan cara yang betul dan selamat. Jadi, teruskan bacaan Anda untuk dapatkan panduan yang berguna ni.

1. Pendaftaran Pertama Transaction Authorisation Code (TAC)

Kalau Anda belum daftar TAC sebelum ni, chill je. Berikut adalah cara nak buat pendaftaran pertama TAC:

  1. Cari satu cawangan Maybank yang paling dekat.
  2. Lepas tu, isi je borang Perkhidmatan Perbankan Elektronik (EBS).
  3. Kakitangan Maybank akan settlekan urusan pendaftaran TAC untuk Anda.

2. Menukar/ Mengemas Kini Nombor Telefon TAC

Menukar atau mengemaskini nombor telefon TAC bermaksud menggantikan atau memperbaharui nombor telefon yang digunakan untuk menerima Transaction Authorisation Code (TAC) dari Maybank2u.

Langkah ni penting untuk pastikan maklumat perbankan Anda sentiasa selamat dan terkini, jadi kalau Anda tukar nombor telefon, pastikan nombor yang baru tu boleh digunakan untuk terima TAC.

Melalui ATM

Nak tukar atau update nombor telefon TAC guna mesin ATM Maybank pun senang je. Ikut langkah berikut:

  1. Masukkan kad ATM dan nombor Pin Anda.
  2. Pilih Maybank2u/Phone Banking/ATM SMS Alerts Other kat Menu Utama.
  3. Lepas tu, pilih Update M2U TAC Mobile.
  4. Sistem akan bagitau Anda, Sila daftarkan nombor telefon Anda sendiri, jangan guna nombor pihak ketiga.
  5. Key in nombor telefon baru Anda.
  6. Selesai.

Melalui Cawangan Maybank

Kalau nak jumpa orang Maybank live, boleh pergi cawangan dorang. Langkah senang macam ni:

  1. Melawat cawangan Maybank mana-mana.
  2. Isi borang permohonan nak tukar/mengemas kini nombor telefon TAC.
  3. Kakitangan cawangan akan tolong Anda settlekan urusan ni.

3. Cara Mendapatkan Nombor TAC

Bila dah tukar nombor telefon TAC, Anda kena tau macam mana nak dapatkan TAC bila buat transaksi. Ini langkahnya:

  1. Log masuk dalam Maybank2u.
  2. Bila Anda nak buat transaksi yang minta TAC, klik je butang Request TAC.
  3. Pastu, mesej akan pop-up bagitau yang TAC akan dihantar melalui SMS ke nombor telefon yang Anda daftar.
  4. Key in nombor TAC 6 digit yang Anda dapat melalui SMS.

4. Dapatkan TAC Bila Overseas

Kalau Anda tiba-tiba kat luar negara dan perlukan TAC, jangan panic. Ini cara relax nak dapatkan TAC:

  1. Dial (603) 78443696.
  2. Pilih bahasa yang Anda selesa.
  3. Tekan 0 (Nak berbual dengan ejen Pusat Panggilan).
  4. Ejek Pusat Panggilan akan confirmkan identiti Anda.
  5. Maybank akan hantar email kat Anda.
  6. Anda kena reply email tu dengan dokumen sokongan yang dorang mintak.
  7. Dalam masa 5 hari bekerja, permohonan Anda akan siap.

Adakah Cara Lain untuk Mengemaskini Nombor Telefon?

Nak tau tak, Anda hanya ada dua cara yang Maybank cadangkan untuk tukar nombor telefon. Jadi, tak ada cara lain.

Pihak Maybank dah confirmkan yang proses ni kena buat secara fizikal, tak boleh buat online, tak boleh buat panggilan telefon atau SMS.

Jadi, Anda kena ikut langkah-langkah yang kami bagi tadi untuk pastikan nombor telefon Anda sentiasa updated dan selamat.

Ni untuk jaga keselamatan transaksi Anda. Jadi, ingatlah untuk ikut panduan ni betul-betul dan pastikan nombor telefon yang Anda daftarkan adalah yang terkini dan boleh digunakan dengan baik.

Dah Tukar Nombor Baru TAC Sampai Kat Nombor Lama

Sekiranya korang telah menukar nombor telefon TAC tetapi masih menerima TAC ke nombor lama semasa berurusan online, korang boleh cuba langkah-langkah berikut:

  • Semak Maklumat Perbankan: Pastikan nombor telefon baru korang telah diemaskini dengan betul di akaun Maybank. Semak melalui Maybank2u atau hubungi cawangan Maybank untuk memastikan bahawa nombor yang terdaftar adalah yang terkini.
  • Hubungi Khidmat Pelanggan Maybank: Cuba telefon ke talian Khidmat Pelanggan Maybank di 1-300 88 6688 (Malaysia) untuk laporkan masalah ni. Mungkin ada isu teknikal yang perlu diselesaikan oleh pihak Maybank.

Jadi, kawan-kawan, lepas Anda baca artikel ni, sekarang Anda dah tahu cara nak tukar nombor telefon Maybank dengan senang.

Pastikan nombor telefon Anda sentiasa terkini dan betul untuk jaga keselamatan transaksi perbankan. Kalau Anda masih ada masalah atau tak pasti, hubungi Khidmat Pelanggan Maybank di 1-300 88 6688 (Malaysia) untuk dapatkan bantuan.

Ingatlah, maklumat perbankan Anda adalah harta berharga, so pastikan ia sentiasa terlindungi dan up-to-date. Teruskan menjaga akaun Maybank Anda, dan selamat berurusan online.

Gravatar Image
Touched Content Writers in 2013 and dive more deeply in 2014. Currently working at CaraMalaysia as an Content Writers. Let's connect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *