Cara Bayar Loan Kereta Maybank
Cara Bayar Loan Kereta Maybank

Cara Bayar Loan Kereta Maybank Online ATM CDM

Anda penah rasa tak selama ni, bayar loan kereta Maybank macam satu beban? Kejap-kejap kena beratur kat bank, kejap-kejap cari ATM yang sesuai. Pastu lagi, boleh lupa bayar dan dapat notis lewat. Bosan kan? Tapi jangan risau, kami ada jawapan!

Banyak orang kena bayar balik pinjaman kereta, tapi tak semua tahu cara yang senang. Nak taknak, kena cari cara lebih cekap. Bayangkan je, kalau Anda tahu cara yang mudah, jimat masa dan tenaga.

Dalam artikel ni, kami bagi panduan cara bayar loan kereta Maybank dengan mudah. Kami taknak Anda pening kepala. Kami akan tunjukkan cara guna ATM, Maybank2u, atau mesin Cash Deposit Machine (CDM) Maybank. Dengan tips ni, Anda boleh bayar pinjaman kereta dengan senang, jimat masa, dan kurangkan stres.

Cara Bayar Loan Kereta Melalui ATM

Cara bayar pinjaman kereta melalui ATM bermaksud Anda boleh membayar ansuran kereta Maybank dengan menggunakan mesin ATM (Automated Teller Machine).

Jadi, Anda pergi ke mesin ATM, masukkan kad ATM dan PIN Anda, lalu pilih beberapa pilihan dalam mesin ATM tersebut untuk membuat pembayaran ansuran kereta.

Jadi, ia adalah salah satu cara yang senang untuk bayar ansuran kereta tanpa perlu pergi ke bank secara fizikal.

  1. Langkah pertama, Anda kena pergi ke mana-mana ATM Maybank yang berdekatan.
  2. Lepas sampai ATM, masukkan kad ATM Anda dan PIN.
  3. Lepas tu, tekan Other Transaction kat skrin ATM tu.
  4. Lepas tu, pilih Payment.
  5. Lepas tu, tekan Express Payment.
  6. Anda kena pilih Loan/Financing lepas tu.
  7. Lepas tu, tekan Vehicle Loan/Hire Purchase.
  8. Anda kena pilih sama ada Acc. No atau Vehicle No.
  9. Lepas tu, klik Amount.
  10. Pilih akaun yang Anda nak guna untuk bayar loan kereta.
  11. Lepas dah confirm semua, tekan Confirmation.
  12. Haa, selesai dah! Transaksi Anda dah berjaya.

Cara Bayar Loan Kereta Guna Maybank2u

Kalau Anda ada akaun Maybank2u, lagi senang. Ikut langkah-langkah ni:

  1. Log masuk ke portal Maybank2u guna username dan password Anda.
  2. Lepas dah log masuk, klik Pay & Transfer.
  3. Lepas tu, pilih Transfer.
  4. Dalam bahagian Transfer To, pilih Other Account.
  5. Pilih bank yang Anda nak buat pembayaran. Contoh: Maybank.
  6. Masukkan nombor akaun Anda.
  7. Isi nama penerima atau nama pemilik akaun bank tu.
  8. Bawah Transaction Type, pilih Loan Payment/Hire Purchase.
  9. Isi jumlah bayaran yang Anda nak bayar.
  10. Kalau nak bayar secara berkala, set recurring dan pilih tarikh mula dan tamat pembayaran automatik.
  11. Anda boleh masukkan nombor kad pengenalan, nombor plat kereta, atau nombor telefon sebagai rujukan.
  12. Lepas dah confirm semua, tekan Transfer.
  13. Anda perlu request TAC (kod pengesahan) untuk transaksi ni.
  14. TAC akan dihantar ke nombor telefon Anda. Masukkan kod TAC tu dan tekan Confirm.

    Cara Bayar Loan Kereta Maybank Online
    Cara Bayar Loan Kereta Maybank Online
  15. Transaksi Anda dah berjaya. Kalau nak cetak resit, boleh klik Save Receipt.

Cara Bayar Loan Kereta Maybank Melalui CDM

Mesin CDM Maybank ni, Anda bayar loan kereta Maybank guna mesin Cash Deposit Machine (CDM) yang ada kat cawangan Maybank.

Senang cerita, macam Anda deposit duit dalam mesin tu, tapi dalam kes ni, Anda deposit duit untuk bayar ansuran kereta.

  1. Pergi ke mesin Maybank CDM yang berdekatan.
  2. Lepas sampai, pilih Cash Payment.
  3. Kemudian, klik Maybank Cash Payment.
  4. Pilih Loan/Financing.
  5. Klik Vehicle Loan/Hire Purchase.
  6. Isi nombor akaun atau nombor kereta.
  7. Kemudian, masukkan jumlah bayaran untuk loan kereta.
  8. Lepas tu, tekan Confirmation.
  9. Tahniah! Transaksi Anda dah berjaya.

Cara Bayar Loan Kereta Maybank Guna Maybank2u ke Bank Lain

Cara bayar loan kereta Maybank guna Maybank2u ke Bank Lain bermaksud Anda boleh guna Maybank2u, portal online Maybank, untuk membuat pembayaran ansuran kereta Maybank ke bank lain.

Cara ni memudahkan Anda kerana Anda boleh transfer duit dari akaun Maybank2u Anda ke akaun bank lain yang Anda nak bayar ansuran kereta, seperti Affin Bank Berhad, Bank Islam atau CIMB sebagai contoh.

Anda masukkan maklumat akaun bank tu, jumlah bayaran ansuran, dan sebagainya, dan bayaran akan diproses secara dalam talian.

  1. Buka laman web Maybank2u rasmi di telefon atau komputer Anda.
  2. Masukkan username dan password akaun Maybank2u Anda.
  3. Klik Pay & Transfer.
  4. Lepas tu, pilih Transfer.
  5. Dalam paparan Transfer To, pilih Other Accounts.
  6. Pilih bank tujuan. Contoh: CIMB.
  7. Isi nombor akaun Anda.
  8. Masukkan nama penerima atau nama bank (contoh: CIMB).
  9. Bawah Transaction Type, pilih Hire Purchase.
  10. Dalam Transfer Mode, klik Instant Transfer.
  11. Isi jumlah ansuran kereta yang perlu dibayar dalam Transfer Amount.
  12. Isi nombor plat kereta sebagai rujukan.
  13. Klik Request TAC untuk mendapatkan kod pengesahan (TAC).
  14. Masukkan kod TAC yang Anda terima melalui SMS dan klik Confirm.
  15. Kalau nak resit, boleh klik Save Receipt.

Jadi, Anda dah tahu dah macam mana nak bayar loan kereta Maybank dengan senang lepas baca artikel ni, kan? Sekarang, Anda tak payah pening kepala nak cari cara bayar ansuran kereta yang serabut. Dengan langkah-langkah yang mudah dan pantas macam yang Anda belajar tadi, Anda boleh bayar ansuran kereta Maybank dengan lebih efisien.

Ingat, yang paling penting, bayar ansuran kereta pada masanya untuk elakkan masalah dan caj lewat. Kalau ada masalah atau pertanyaan tambahan, jangan segan-segan untuk menghubungi Maybank atau kunjungi laman web rasmi mereka untuk maklumat lanjut.

Tak Boleh Bayar Loan Kereta

Kalau Anda menghadapi masalah dan tak dapat membayar balik pinjaman kereta, inilah beberapa langkah yang boleh diambil:

  1. Hubungi Bank atau Pemberi Pinjaman: Langkah pertama ialah menghubungi bank atau pemberi pinjaman anda secepat mungkin. Beritahu mereka tentang situasi kewangan yang sedang Anda hadapi. Mereka boleh membantu dengan mengatur jadual bayaran yang lebih fleksibel atau menawarkan penyelesaian lain.
  2. Rundingkan Penjadualan Semula: Cuba rundingkan penjadualan semula pinjaman kereta anda dengan bank.
  3. Cari Sumber Kewangan Tambahan: Anda boleh mencari sumber kewangan tambahan seperti mencari pekerjaan sambilan atau menjual barang yang tidak diperlukan untuk membantu dengan bayaran ansuran kereta.
  4. Ambil Kira Penyelesaian Alternatif: Anda mungkin boleh mempertimbangkan penyelesaian alternatif seperti menjual kereta dan menggunakan hasil penjualan untuk membayar sebahagian atau seluruh baki pinjaman.
  5. Hindari Pengambilan Tindakan Undang-Undang: Elakkan daripada bank mengambil tindakan undang-undang untuk pemulangan kereta anda, kerana ini boleh menyebabkan kerugian dan kos tambahan.
  6. Minta Bantuan Khidmat Nasihat Kewangan: Sekiranya situasi kewangan anda sangat teruk, anda boleh mendapatkan nasihat kewangan daripada agensi kewangan atau agensi nasihat kewangan yang berpengalaman untuk membantu anda merancang penyelesaian.

Ingatlah bahawa penting untuk berkomunikasi dengan bank atau pemberi pinjaman anda secepat mungkin dan menjaga transparansi dalam urusan kewangan anda.

Mereka biasanya lebih sedia untuk membantu jika anda menghubungi mereka dan mencari penyelesaian. Jangan biarkan masalah ini menjadi lebih besar dengan mengelak daripada berkomunikasi.

Gravatar Image
Touched Content Writers in 2013 and dive more deeply in 2014. Currently working at CaraMalaysia as an Content Writers. Let's connect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *