Cara Aktifkan Debit Card Maybank
Cara Aktifkan Debit Card Maybank

Cara Aktifkan Debit Card Maybank Melalui Online ATM

Masalah yang kerap dihadapi oleh Anda yang guna kad debit Maybank adalah bagaimana nak aktifkan kad tersebut.

Benda ni boleh jadi mengelirukan, terutamanya kalau Anda baru pertama kali dapat kad debit baru dari Maybank.

Kad debit adalah alat penting dalam urusan kewangan harian Anda, jadi elakkan dari risiko tak dapat gunakan kad sebab tak aktifkan dengan betul.

Kad debit tu tak boleh pakai terus, kena aktifkan dulu. Ada dua cara senang untuk buat benda ni, online atau di mesin ATM Maybank.

So, dalam artikel ni, kami nak kongsi cara aktifkan kad debit Maybank Anda dengan mudah.

Memanglah, at first mungkin ada yang confuse sikit, tapi tak payah risau, lepas baca artikel ni, Anda confirm dah boleh buat sendiri tanpa nak mintak tolong orang lain.

Cara Activate Kad Debit Maybank Online

Kalau Anda jenis suka buat benda online, tak payah pergi ke ATM.

Aktifkan kad debit Maybank Anda je melalui Maybank2u. Ikut langkah-langkah ni:

  1. Pertama, Anda kena login ke akaun Maybank2u Anda guna ID pengguna dan kata laluan.
  2. Lepas login, cari menu CARDS dalam akaun Maybank2u Anda. Kat situ la Anda boleh uruskan kad debit Anda.
  3. Dalam menu CARDS, Anda kena klik ikon tiga titik (titik tiga). Lepas tu, pilih Manage My Debit Card untuk start proses nak aktifkan kad debit. Cara Aktifkan Debit Card Maybank Online
  4. Lepas tu, Anda akan jumpa halaman baru dengan pilihan berkaitan kad debit Anda. Pilih Debit Cards – Replace, Activate & Block untuk teruskan proses.
  5. Dalam menu ni, tekan lagi titik tiga dan pilih Activate untuk mula proses pengaktifan.
  6. Sekarang, masukkan 8 digit terakhir nombor kad debit baru Anda. Pastikan Anda tandakan kotak I hereby agree… yang menunjukkan persetujuan Anda untuk pengaktifan.
  7. Lepas tu, ikut arahan pada skrin untuk siapkan proses pengaktifan guna SMS TAC atau SecureTAC.
  8. Lepas proses SMS TAC atau SecureTAC siap, kad debit Maybank Anda dah aktif dan boleh digunakan.

Cara Aktifkan Debit Card Maybank di ATM

Kalau Anda rasa lebih selesa buat benda ni dekat mesin ATM, ini langkah-langkahnya:

  1. Pertama, masukkan kad debit Maybank Anda dalam mesin ATM.
  2. Kat skrin ATM, Anda akan diminta untuk pilih bahasa yang Anda fahami. Pilih bahasa yang sesuai dengan Anda.
  3. Lepas pilih bahasa, masukkan nombor PIN Anda yang Anda dah tetapkan waktu dapat kad debit.
  4. Dalam menu utama mesin ATM, pilih opsyen Transaksi Lain untuk akses lebih banyak perkhidmatan.
  5. Dalam menu Transaksi Lain, cari dan pilih opsyen Perkhidmatan Lain.
  6. Anda akan dibawa ke skrin berikutnya yang menunjukkan beberapa perkhidmatan tambahan. Cari dan pilih Pengaktifan Kad atau Activate Card (bergantung pada bahasa yang Anda pilih sebelum ni).
  7. Akhir sekali, tekan opsyen Pengaktifan Kad untuk mula proses pengaktifan kad debit Maybank Anda.

Lepas tu, ikut arahan yang keluar kat skrin mesin ATM untuk habiskan proses pengaktifan. Bila dah siap, kad debit Maybank Anda dah aktif dan boleh guna.

Aktifkan Kad Debit Anda untuk Pembelian dalam Talian

Kalau Anda ada akaun Maybank dan nak tau macam mana nak aktifkan atau matikan kad debit untuk pembelian dalam talian, kami akan bagi Anda panduan ringkas.

Ikut langkah-langkah ni untuk aktivasi atau pematian kad debit Anda untuk beli barang dalam talian melalui Maybank2u.

  1. Log masuk ke akaun Maybank2u Anda melalui maybank2u.com.my
  2. Pergi ke bahagian Settings dalam akaun Anda.
  3. Klik pada pilihan Cards.
  4. Pilih Manage Debit Cards.
  5. Klik Debit Card E-Commerce Activation.
  6. Klik Activate.

Dengan ikut langkah-langkah ni, Anda akan aktifkan kad debit untuk pembelian dalam talian dengan senang.

Aktifkan Penggunaan Luar Negara untuk Pembelian dalam Talian

Kalau Anda ada rancangan nak beli barang dalam talian kat laman web luar negara atau pergi ke luar negara, Anda juga kena aktifkan penggunaan kad debit Anda untuk transaksi luar negara.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

  1. Log masuk ke akaun Maybank2u Anda melalui maybank2u.com.my
  2. Pergi ke bahagian Settings dalam akaun Anda.
  3. Klik pada pilihan Cards.
  4. Pilih Manage Debit Cards.
  5. Klik Overseas Debit Card Activation.
  6. Pilih Enable.
  7. Pilih tarikh Effective date (Maksimum 1 tahun).
  8. Request Secure TAC atau SMS TAC untuk pengesahan transaksi.
  9. Klik Confirm untuk mengesahkan perubahan.

Dengan ikut langkah-langkah di atas, Anda boleh guna kad debit untuk beli barang dalam talian di laman web luar negara.

Gravatar Image
Touched Content Writers in 2013 and dive more deeply in 2014. Currently working at CaraMalaysia as an Content Writers. Let's connect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *