Cara Tukar Limit Transfer Maybank
Cara Tukar Limit Transfer Maybank

Cara Tukar Limit Transfer Maybank Online Kad Debit ATM

Posted on

Zaman sekarang, kita guna online banking untuk urusan kewangan, kan? Maybank2u ni salah satu platform popular di Malaysia. So, kadang-kadang kita perlu tukar had pengeluaran atau limit transfer, tapi ramai yang tak faham cara nak buat.

Anda yang guna Maybank2u, mesti ada la situasi di mana Anda nak menukar had pengeluaran atau limit transfer Anda, kan? Mungkin sebab Anda nak transfer duit dalam jumlah besar, atau sebab keselamatan, Anda nak kurangkan had.

Tapi masalahnya, proses nak buat tu agak memeningkan, terutamanya kalau Anda tak tahu langkah-langkah betul. Kadang-kadang, rasa macam tak pasti, betul ke tak yang Anda buat tu.

Jangan risau, artikel ni akan bagi penyelesaian kepada masalah Anda. Kami akan tunjukkan cara tukar limit transfer Maybank secara ringkas dan mudah difaham.

Apa Itu Had Transfer Maybank

Had transfer Maybank merujuk kepada jumlah maksimum yang anda dibenarkan untuk memindahkan wang daripada akaun anda ke akaun lain melalui Maybank2u.

Had ini adalah penting untuk keselamatan dan mengelakkan penyalahgunaan akaun bank anda.

Jenis AkaunJenis TransaksiHad Harian
Business3rd PartyRM100,000
BusinessInterbank GIRO (IBG) / DuitNow Transfer (to account)RM100,000
BusinessDuitNowRM100,000
IndividualInterbank GIRO (IBG) / DuitNow Transfer (to account)RM50,000
IndividualDuitNowRM50,000
Individual3rd PartyRM30,000

Had transfer Maybank boleh berbeza-beza bergantung kepada jenis akaun bank. Secara amnya, had transfer biasanya adalah dalam bentuk berikut:

  • Had Harian: Had jumlah yang dibenarkan untuk dipindahkan setiap hari.
  • Had Interbank: Had jumlah yang boleh dipindahkan ke bank lain.
  • Had Pemindahan: Had jumlah yang dibenarkan untuk pemindahan ke akaun pemegang kad kredit Maybank.
  • Had Pembelian (Penggunaan Kad): Had jumlah yang dibenarkan untuk pembelian menggunakan kad Maybank.

Cara Tukar Limit Transfer di Laman Web Maybank2u

Jika anda ingin menukar had transfer di laman web Maybank2u, ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Log masuk ke akaun Maybank2u anda melalui www.maybank2u.com.my
  2. Pergi ke bahagian Settings yang terletak di sudut kanan atas laman.
  3. Klik tab Pay & Transfer, kemudian pilih Transfer Limit. Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u
  4. Klik pada ikon pensel yang terletak di sebelah jenis pindahan yang anda pilih.
  5. Pilih jumlah yang anda mahu tetapkan sebagai had transfer baru anda.
  6. Pilih Simpan Perubahan dan sahkan dengan Secure2u jika had transfer baru anda melebihi had semasa anda. Sekarang, had transfer anda telah dikemaskini.

Cara Tukar Had Pengeluaran di ATM Maybank

Untuk menukar had pengeluaran di mesin ATM Maybank, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Masukkan kad ATM Maybank anda dan pilih Bahasa Malaysia.
  2. Masukkan nombor PIN anda.
  3. Pilih lain-lain urusniaga pada menu utama.
  4. Pilih penukaran had/bahasa.
  5. Kemudian, pilih had pengeluaran.
  6. Pilih had pengeluaran yang anda mahu.
  7. Masukkan nombor kad pengenalan anda untuk pengesahan.
  8. Selepas itu, anda telah berjaya menukar had pengeluaran anda.

Dalam paparan Had Pengeluaran, anda juga boleh menetapkan had lain seperti had interbank, had pindaan, dan had penggunaan kad.

Cara Tukar Limit Kad Debit Maybank

  1. Anda perlu log masuk ke akaun Maybank2u Anda. Caranya senang, macam biasa, Anda pergi ke laman web Maybank2u atau guna aplikasi Maybank2u dalam telefon.
  2. Sekarang, pergi ke bahagian Settings. Anda boleh jumpa simbol profile yang terletak di penjuru atas kanan skrin tu. Cara Tukar Limit Kad Debit Maybank
  3. Dalam bahagian Settings, Anda akan nampak pelbagai pilihan. Carilah menu CARDS dan klik kat situ.
  4. Dalam menu CARDS, Anda akan nampak senarai kad yang Anda ada. Pilih lah kad debit yang Anda nak ubah limit penggunaannya. Lepas tu, Anda tengok ada simbol pensel atau pen kecil tu? Klik kat situ.
  5. Pilih limit yang Anda nak. Kalau nak tambah, pilih lebih tinggi. Kalau nak kurangkan, pilih lebih rendah.
  6. Lepas Anda pilih limit yang Anda nak, jangan lupa tekan butang SAVE ya. Sebab kalau tak tekan, perubahan takkan disimpan.
  7. Nak pastikan perubahan tu selamat dan sah, Anda perlu request nombor TAC (Transaction Authorization Code).
  8. Nombor TAC akan dihantar ke nombor telefon yang Anda daftarkan dengan Maybank2u. Bila dapat TAC tu, masukkan nombor TAC tu.

Sekarang, Anda dah berjaya tukar limit penggunaan kad debit Maybank Anda. Senang, kan? Jadi, kalau Anda nak belanja lebih atau kurangkan penggunaan, bolehlah ubah limit kad debit Anda ikut suka hati.

Tiada Akaun Maybank2u?

Jika anda tidak mempunyai akaun Maybank2u, anda masih boleh tingkatkan had transfer dan had pengeluaran anda dengan langkah-langkah berikut:

  • Telefon Customer Care: Anda boleh menghubungi Maybank Customer Care dengan menghubungi nombor 1-300 88 6688 (Malaysia) atau +603-7844 3696 (Overseas) yang tertera di belakang kad ATM anda. Semasa berhubung dengan mereka, anda perlu menyediakan maklumat seperti nombor kad debit anda, nama anda seperti yang tertera di kad pengenalan, nombor kad pengenalan, nombor akaun Maybank, dan nombor telefon yang didaftarkan dengan Maybank.
  • Melalui Mesin ATM: Anda juga boleh menukar had transfer dan had pengeluaran anda dengan menggunakan mesin ATM Maybank terdekat.
  • Lawati Cawangan Terdekat Maybank: Jika anda lebih suka berurusan secara langsung, anda boleh melawati cawangan Maybank terdekat dan berbicara dengan pegawai perbankan untuk menukar had transfer dan had pengeluaran anda.

Pilihan yang paling pantas adalah dengan menghubungi Maybank Customer Care, tetapi anda boleh memilih pilihan yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Gravatar Image
Touched Content Writers in 2013 and dive more deeply in 2014. Currently working at CaraMalaysia as an Content Writers. Let's connect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *